Wanneer verwijs je bij slaapproblemen naar SEIN?

Slaap-Waak nieuws

 
 

Editie 1

Beste relatie, 

 

Slaap-Waakcentrum SEIN is een derdelijns expertisecentrum voor slaapstoornissen. Wij richten ons op mensen met complexe slaapproblematiek en zijn gespecialiseerd in zeldzame slaapstoornissen. Daar doen we ook veelvuldig wetenschappelijk onderzoek naar.

 

Het Slaap-Waakcentrum hecht veel waarde aan samenwerking met huisartsen en specialisten bij de behandeling van slaap-waakstoornissen. Samen met u zorgen wij ervoor dat patiënten de juiste zorg op de juiste plek krijgen. In deze nieuwsbrief delen wij graag een aantal ontwikkelingen van het Slaap-Waakcentrum met u.

SEIN onderzoekt oorzakelijke behandeling narcolepsie

Wij doen mee aan een wereldwijd onderzoek naar een hypocretine receptor agonist, ontwikkeld door firma Takeda. In tegenstelling tot hypocretine kan deze stof door de bloed-hersenbarrière komen. Daarmee is het een min of meer oorzakelijke behandeling voor narcolepsie.

 

Verwacht wordt dat het nieuwe medicijn de klachten van narcolepsie veel beter kan behandelen dan alle huidige beschikbare medicijnen, die gericht zijn op symptoombehandeling.

Lees meer
 

Leestip: 'Slaapverwarring' door Gert Jan Lammers

In Nederland zijn tussen de 2.000 en 2.500 mensen gediagnosticeerd met narcolepsie. Volgens schattingen zouden er zeker 8.000 mensen aan deze slaap-waakstoornis moeten lijden. Tijdige herkenning is dus van groot belang.

 

Mensen met deze ziekte hebben een onvermogen om overdag wakker te blijven. ’s Nachts kunnen ze vaak niet langer achtereen in slaap blijven. Ook kan spierverslapping voorkomen bij emoties. Ze worden dan bijvoorbeeld letterlijk slap van het lachen. Het creëren van begrip over deze ziekte bij hun omgeving is van groot belang.

 

Met het boek ‘Slaapverwarring’ hoopt hoogleraar Gert Jan Lammers, werkzaam bij SEIN, meer bekendheid te geven aan deze ziekte.

Lees meer

Longarts Annelies Slats over diagnostiek:

'Complexe slaapproblematiek in de breedte benaderen'

Als derdelijns expertisecentrum voor slaap-waakstoornissen richt SEIN zich op patiënten met complexe slaapproblematiek.

 

Annelies Slats is longarts en sinds begin dit jaar medisch hoofd van het Slaap-Waakcentrum: 'Wij hebben uitgebreide diagnostische onderzoeksmogelijkheden voor patiënten die voor een tweede of derde opinie worden doorverwezen. Onze expertise beslaat het hele spectrum van complexe en zeldzame slaapstoornissen. Voor die groep patiënten en diens verwijzers willen wij het verschil maken.'

Lees meer
 

Stage aanvalsgewijze aandoeningen bij SEIN

SEIN en het LUMC werken nauw samen. Deze samenwerking maakt het onder andere mogelijk dat AIOS een aandachtsstage ‘aanvalsgewijze neurologische aandoeningen’ kunnen doen bij SEIN. Sinds het najaar 2023 loopt AIOS Nadia Prevoo stage bij SEIN. Wat zijn haar indrukken?

Lees meer

Beter slapen tips

Beter slapen begint met een goede slaaphygiëne. Daarbij kijken we naar de slaapomgeving, voeding, slaapbehoefte, spanning en ontspanning. Deze adviezen hebben we verzameld in een overzicht, handig om mee te geven aan uw patiënt.

Lees meer

Verwijzen naar Slaap-Waakcentrum SEIN

Patiënten met slaapproblemen worden bij voorkeur in de eerste of tweede lijn geholpen. Soms lukt dat onvoldoende, bijvoorbeeld wanneer teveel klachten blijven bestaan of als er sprake is van therapieresistentie. In die gevallen kan een patiënt er baat bij hebben om naar SEIN te komen voor nader onderzoek en behandeling.

 

Het uitgangspunt van de derdelijns zorg die wij bieden, is altijd om de patiënt verder te helpen en zodra dat kan weer naar u terug te verwijzen.

Lees meer

Colofon

 

Als relatie van Slaap-Waakcentrum SEIN ontvangt u deze nieuwsbrief een paar keer per jaar om u op de hoogte te houden van ons werk.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?

Dan kunt u zich afmelden.